Ciasto z masą kajmakową i bezami tzw. kostka alpejska

4.99 (157 ocen)

  • 60 min

Gdy chce nam się coś bardzo słodkiego sięgam po ten przepis

  • 60 min

Składniki:

  • mąka pszenna tortowa- 3 łyżki
    mąka ziemniaczana - 2 łyżki
    3 jaja
    1/3 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g masła
    puszka masy kajmakowej
    35 gad bez białych lub różowych
    1/2 gorzkiej czekolady
    500 ml kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.99 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Ciasto z masą kajmakową i bezami tzw. kostka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od ciasta, czyli spodu naszego placka. Białka ubijamy na sztywno dodajemy po troszku cukru i ubijamy dalej. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.Delikatnie mieszamy i wylewamy do wyłożonej papierem blachy o wymiarach25/40 cm
    Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około30 minut.
    Masło ucieramy mikserem dodajemy masę kajmakową i pokruszone bezy. Taką masę wykładamy na wystudzone ciasto. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody. Studzimy. Ubijamy śmietankę dodajemy żelatynę. Wykładamy na masę kajmakową. Na koniec ścieramy czekoladę. Wkładamy pod przykryciem do lodówki na około 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować