Ciacho sucharkowe z masą śmietankową i owocami

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Lekkie, przyjemne ciasto, ponadto bardzo elastyczne - możecie zmieniać owoce i smaki galaretek, zamiast masła czekoladowego użyć sezamowego lub orzechowego.

  • 5 godz.

Składniki:


  • 1 paczka sucharków (ok. 290 g, z cukrem lub bez, razowe lub pszenne - to nie ma znaczenia)
    1 słoik masła czekoladowego, orzechowego lub sezamowego
    1 paczka budyniu śmietankowego
    1 serek mascarpone (250 g)
    1 galaretka owocowa (jasna, u mnie cytrynowa) LUB 1 łyżeczka żelatyny
    1 galaretka owocowa (ciemna)
    wiśnie lub inne owoce

    na blachę średnicy 22 cm, najlepiej ze zdejmowanymi brzegami.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciacho sucharkowe z masą śmietankową i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozpuszczone masło czekoladowe 1. Masło czekoladowe przełożyć do garnuszka i podgrzać, aż stanie się płynne, lecz nie gorące.
  • zmiksowany spód sucharkowy 2. Sucharki pokruszyć (można je połamać na mniejsze części i wrzucić do miksera - mi jest tak najwygodniej). Do sucharek dodać rozpuszczone masło czekoladowe i wszystko razem dobrze zmiksować.
  • masa sucharkowa w blaszce 3. Powstała masa będzie sypka, nie przejmujcie się tym. Należy ją przełożyć do blaszki i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • "budyń" na wodzie 4. W tym czasie przygotować masę śmietankową. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu ALE używając wody, a nie mleka. Do gorącego, ugotowanego "budyniu" dodać galaretkę (lub żelatynę) i mieszać do rozpuszczenia. Kiedy "budyń" ostygnie, dodać do niego ser mascarpone, wszystko dobrze zmiksować (aby nie było grudek) i przelać do tortownicy, na spód sucharkowy. Ponownie włożyć do lodówki do stężenia na 1 godzinę.
  • owoce 5. Kiedy masa śmietankowa stężeje, wyłożyć na nią owoce...
  • finish 6. ...i zalać zrobioną już i tężejącą galaretką (pamiętajcie, że jeśli macie blaszkę ze zdejmowanymi bokami, w dodatku niezbyt szczelną, to najlepiej jest wlać tam BARDZO tężejącą galaretkę lub podłożyć talerz ;) )

    Włożyć do lodówki do stężenia już po raz ostatni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować