Ciast pólkruche ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ciasto jest bardzo proste i zawsze się udaje. Można wykorzystać różne owoce, jak jabłka, truskawki, maliny, jagody

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 40dag śliwek węgierek
    - kostka margaryny
    - 4 żółtka
    - szklanka cukru
    - cukier wanilinowy
    - 20 łyżek mąki pszennej
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciast pólkruche ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką. Ciasto powinno mieć taką gęstość, żeby można go rękoma wyłożyć na blachę. Ciasto wyłożyć na blachę ( część pozostawić do wyłożenia na owoce ), ułożyć gęsto połówki śliwek ( skórką do dołu ). Na wierzch wyłożyć resztę ciasta. Piec 45-50 min. w temperaturze ok.180 ◦C. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeżeli zamiast mąki pszennej dodamy 4 łyżki mąki ziemniaczanej, ciasto będzie delikatniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.53 (247 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Knedle ze śliwkami

4.41 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Karkówka  ze śliwkami

To może cię zainteresować