CIASTO: 6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 łyżki coca-coli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
MASA:
150 g zmielonych orzechów
150 g pokruszonych herbatników
250 ml coli
150 g masła
100 g cukru pudru (u mnie nieco mniej bo dla mnie za słodkie)
ŚMIETANKA:
1/2 l śmietanki 30%
cukier puder do smaku
3 łyżeczki żelatyny
DODATKOWO: starta gorzka czekolada
Ciasto coca-cola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka oraz na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Mieszamy, na końcu dodajemy olej i colę. Wylewamy na blachę (25x35) i pieczemy w 180 stopniach przez 25 min. Studzimy.
2.Zmielone orzechy łączymy z herbatnikami i zalewamy colą, mieszamy i odstawimy na 20 minut. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy po łyżce masy herbatnikowej.
3.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno, stopniowo dodajemy żelatynę.
Przełożenie: ciasto- masa z colą- śmietanka- wiórki czekoladowe. Smacznego!
Komentarze