Ciasto cappuccino

0 (0 ocen)

To jedno z tych ciast, które robię najczęściej. Polecam!

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej (można dać część mąki ziemniaczanej)
    1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
    3 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    aromat waniliowy

    Masa budyniowa:
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy
    2 łyżki cukru
    0,5 kostki margaryny lub masła
    1,5 szklanki mleka (ok 400 ml)

    Masa cappuccino:
    60 g dowolnej kawy cappuccino
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej (można pominąć)
    2 śmietany śnieżki
    400 ml mleka
    3 łyżeczki żelatyny

Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt: ubić białka z odrobiną soli, dodawać żółtka, cukier, aromat, delikatnie wmieszać mąkę, suchy budyń, kakao i proszek do pieczenia. Upiec. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż.
  • 2. Ugotować budyń. Wystudzony zmiksować z margaryną.
  • 3. Przygotować masę cappuccino: zagotować mleko, rozpuścić kawę cappuccino i rozpuszczalną, wystudzić. Jak będzie zimne wsypać śnieżki i ubić. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, wystudzić i wmieszać do masy.

    Uwaga! Gotowe biszkopty można nasączyć ponczem: 1 szklanka wody + sok z cytryny + 1 łyżka cukru.

    Przełożenie ciasta od dołu:
    połowa biszkoptu
    masa budyniowa
    masa cappuccino (odłożyć trochę do dekoracji)
    połowa biszkoptu
    reszta masy kawowej

    Gotowe ciasto posypać tartą czekoladą lub posypką czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy