Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy na białą puszystą masę. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitej masy dodajemy stopniowo suche składniki i dobrze całość mieszamy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy przez około 20 minut. Biszkopt studzimy.
2.Krem kawowy.
Kawę rozpuszczalną rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku i studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy kakao, Ostygniętą kawę i na koniec rozpuszczoną żelatynę miksujemy aż składniki dobrze się połączą i wykładamy masę na biszkopt. Wyrównujemy powierzchnię kremu i wstawiamy do lodówki.
3.Krem Cappuccino:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku. Śmietanę ubijamy z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo po jednej łyżce suche Cappuccino i na koniec rozpuszczoną żelatynę miksujemy aż składniki dobrze się połączą i krem przekładamy na zastygnięty krem kawowy i wyrównujemy powierzchnię. Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki.
4.Krem Śmietankowy:
Śmietanę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z fixem. Śmietanę wykładamy na krem cappuccino i wstawiamy do lodówki żeby masa się schłodziła.
Gotowe ciasto kroimy w kostkę i dekorujemy płatkiem róży.
Komentarze