Ciasto Cappuccino

4.51 (162 ocen)

  • 60 min

Ulubione ciasto mojego męża :) kakaowe biszkopty z kokosową wkładką i pyszną masa cappuccino. Pycha!

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt ciemny: x2
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Wkładka kokosowa:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    200g wiórek kokosowych

    Masa:
    1 margaryna
    5 żółtek
    2 budynie waniliowe
    3 łyżki cukru
    2 szklanki mleka
    3 łyżki cappuccino
    opcjonalnie trochę wódki

    polewa:
    1 czekolada mleczna
    kilka orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę przesianą z proszkiem, kakao. Mieszamy. Pieczemy dwa takie placki.
  • 2. Wkładka kokosowa: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy, następnie dodajemy proszek, mąkę i wiórka. Pieczemy.
  • 3. Masa: z mleka, budyniu, cukru i żółtek gotujemy budyń. Studzimy, Margarynę ucieramy stopniowo dodając budyń. Na końcu dodajemy cappuccino i wódkę.
  • 4. Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, orzechy kroimy.
  • 5. Przełożenie placka : biszkopt ciemny - połowa masy - wkładka kokosowa - masa - biszkopt - polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować