Ciasto Cappuccino

4.5 (185 ocen)

„Pyszne ciasto z kremem na bazie serka homogenizowanego i mleka w proszku”

Składniki:

  • biszkopt: 5 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek cappuccino zalane szklanką gorącej wody;
    masa: 2,5 szklanki mleka w proszku, 80 dag serka homogenizowanego naturalnego, szklanka cukru pudru, 25 dag masła, 3 żółtka, 1 jajko, 3 łyżki żelatyny;
    dodatkowo: 50 dag biszkoptów, tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła.
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Cappuccino

Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka i dalej masę miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do blaszki (25x35) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Biszkopt nasączamy kawą cappuccino, 1/3 zostawiając do nasączenia biszkoptów wykładanych na wierzch ciasta. Żółtka i jajko ucieramy za pomocą miksera z cukrem na puszystą masę. Dodajemy masło, miksujemy. Dodajemy kolejno mleko w proszku i serek homogenizowany. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Studzimy i łączymy z masą. Masę wykładamy na biszkopt. Na masę układamy nasączone w cappuccino biszkopty. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w garnku z masłem. Polewamy wierz ciasta tworząc esy floresy. Wstawiamy do lodówki, żeby masa stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować