Ciasto cappuccino z gruszką

4.5 (150 ocen)

Smaczne, niezbyt słodkie, w sam raz do filiżanki ulubionej kawy.

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki sypkiej kawy cappuccino
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki wody

    Galaretka gruszkowa:
    5 gruszek
    1 galaretka gruszkowa
    2 łyżeczki żelatyny
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody

    Masa śmietanowa:
    400 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka malinowa
    1 łyżeczka żelatyny
    1/2 szklanki gorącej wody

    Poncz:
    1/2 szklanki wody
    2 łyżki cukru
    1 łyżka ekstraktu wanilii
    2 łyżki soku z cytryny

    Polewa:
    1/4 margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    1.5 łyżki kakao
    2.5 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżka wody

Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Cappuccino

Ciasto cappuccino z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z solą. Ubijając, partiami dodawać cukier z cukrem waniliowym. Żółtka wymieszać z wodą i dodać do białek. W misce wymieszać obie mąki z kawą cappuccino ( u mnie czekoladowe) i proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek i delikatnie wymieszać. Wlać do formy ( 24/24) i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po schłodzeniu przekroić.
  • 2. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wodę zagotować z cukrem, dodać gruszki i gotować do miękkości. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę z żelatyną i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do schłodzenia.
  • 3. Składniki ponczu wymieszać i nasączyć obydwa placki. Galaretkę malinową i żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
  • 4. Pierwszy placek włożyć do formy w której piekło się ciasto i na wierzch wyłożyć tężejącą galaretkę z gruszkami. Wstawić do lodówki.
  • 5. Śmietanę ubić z cukrem, dodać zimną, ale płynną galaretkę malinową. Zmiksować i wylać na galaretkę gruszkową. Przykryć drugim plackiem i wstawić do lodówki.
  • 6. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Margarynę roztopić, wymieszać z cukrem i kakao. Zdjąć z ognia i dodać namoczoną żelatynę, wymieszać do połączenia. Po lekkim przestygnięciu dodać śmietanę, wymieszać i wylać na ciasto. Można posypać wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować