Ciasto cappuccino z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z solą. Ubijając, partiami dodawać cukier z cukrem waniliowym. Żółtka wymieszać z wodą i dodać do białek. W misce wymieszać obie mąki z kawą cappuccino ( u mnie czekoladowe) i proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek i delikatnie wymieszać. Wlać do formy ( 24/24) i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po schłodzeniu przekroić.
2.Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wodę zagotować z cukrem, dodać gruszki i gotować do miękkości. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę z żelatyną i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do schłodzenia.
3.Składniki ponczu wymieszać i nasączyć obydwa placki. Galaretkę malinową i żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
4.Pierwszy placek włożyć do formy w której piekło się ciasto i na wierzch wyłożyć tężejącą galaretkę z gruszkami. Wstawić do lodówki.
5.Śmietanę ubić z cukrem, dodać zimną, ale płynną galaretkę malinową. Zmiksować i wylać na galaretkę gruszkową. Przykryć drugim plackiem i wstawić do lodówki.
6.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Margarynę roztopić, wymieszać z cukrem i kakao. Zdjąć z ognia i dodać namoczoną żelatynę, wymieszać do połączenia. Po lekkim przestygnięciu dodać śmietanę, wymieszać i wylać na ciasto. Można posypać wiórkami.
Komentarze