Ciasto cappuccino z konfiturą z czarnej porzeczki

4.48 (141 ocen)

  • 60 min

Lekko kwaskowe z delikatnym kremem z dodatkiem kawy zachwyci każdego smakosza. Ciasto idealne do porannej kawy. Bardzo szybko znika z talerza.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki ciasto
    Blaszka 24x36 cm
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    2 łyżki kawy cappuccino o smaku śmietankowym
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    Sól
    Tłuszcz i bułka tarta do formy.
    Składniki krem
    1,5 kostki margaryny(najlepiej Kasia)
    1/2 l mleka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek kawy cappuccino o smaku śmietankowym
    1/2 l konfitury z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.48 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cappuccino z konfiturą z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Jajka posolić, dodać cukier i utrzeć robotem na puszystą masę. Mąki, kakao, kawę i proszek do pieczenia wymieszać, dodawać małymi porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Formę do ciasta natłuścić, wysypać bułką tartą, wylać ciasto. Piekarnik podgrzać, wstawić ciasto i piec w temp. 180 stopni 30 minut. Wystudzić, przekroić na 2 placki. Oba placki posmarować konfiturą porzeczkową.
    1 szklankę mleka zagotować z cukrem. Mąki, kawę wymieszać z drugą szklanką mleka. Wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, wystudzić. Dodać margarynę i utrzeć na puszystą, jednolitą masę. Wyłożyć 3/4 kremu na jedno ciasto, przykryć drugim, docisnąć. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem, posypać wierzch kawą cappuccino.

Porady

Ciasto można posypać również wiórkami czekoladowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować