Ciasto chałwowo-sezamowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kostkę margaryny, żółtka, ½ cukru pudru i śmietanę wyrobić na gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 10 minut. 10 dag margaryny roztopić w garnku dodać miód, ½ szklanki cukru pudru, wymieszać, na koniec dodać sezam, chwile gotować, zdjąć z palnika, żeby masa ostygła. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części, rozwałkować. Na jeden blat wylać jeszcze ciepłą masę sezamową. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Białka ubić dodać szklankę cukru i ubić dalej, dodać kokos, sok z cytryny i łyżkę mąki ziemniaczanej, całość dokładnie wymieszać. Piec jak wcześniejszy placek do zarumienienie bezy. Budyń ugotować w szklance mleka, wystudzić. Margarynę utrzeć z zimnym budyniem, dodać pokruszoną chałwę, dokładnie wymieszać. Ciasto z bezą posmarować kremem chałwowym przykryć ciastem sezamowym. Blacha 40x25cm.
Komentarze