Ciasto cytrynowe

4.5 (193 ocen)

Szybkie i niezawodne ciasto dla niespodziewanych gości.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 ½ szklanki mąki pszennej
    ¾ szklanki cukru kryształ
    3 jajka
    2/3 kostki masła
    1/3 szklanki zimnego mleka 3,2%
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Sok z 1 cytryny
    Skórka otarta z ½ cytryny

    Lukier:
    5 czubatych łyżeczek cukru pudru
    2 łyżeczki gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masło, żółtka, cukier 1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z masłem oraz żółtkami do białości.
  • dodać mąkę i cytrynę 2. Wsypać przesianą mąkę, wymieszać, dolewać stopniowo mleko, nadal ucierając. Dodać sok oraz startą skórkę z cytryny, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką .
  • dodac pianę z białek 3. Dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
  • ciasto 4. Ciasto wylać do blaszki o wymiarach 23x27cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp 180 st C ok 1h 10 min.
  • lukier 5. Składniki polewy wymieszać ze sobą, polać wystudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Sok z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować