CIASTO CYTRYNOWE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Biszkoptowe ciasto, przełożone kremem o bardzo wyrazistym smaku cytryny. Do wykonania kremu cytrynowego wykorzystałam przepis z programu "Ewa Gotuje", z własnymi zmianami.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt :
    - 6 jajek,
    - 1,5 szklanki cukru kryształu,
    - 1 szklanka oleju rzepakowego,
    - 1 łyżka cukru waniliowego,
    - 3 szklanki mąki pszennej,
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia,

    Krem cytrynowy :
    - 3 cytryny
    - 2 żółtka
    - 3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 szklanki wody
    - 1,5 szklanki cukru kryształu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka całe ubić z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać po trochu oleju,cukier waniliowy, oraz po łyżce mąki uprzednio przesianej z proszkiem do pieczenia.
    Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
    Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię.
    Piec w temperaturze 180*C około 40 minut bez termoobiegu.
    Po upieczeniu, ściągnąć rant tortownicy i ostudzić ciasto.
  • 2. Do miski otrzeć skórkę z 2 cytryn, dodać żółtka, wcisnąć sok z 3 cytryn, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
    Do rondelka wlać wodę i dodać cukier. Gotować mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru.
    Dokładnie wymieszać sok cytrynowy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Przelać do gorącego syropu i mieszać do zgęstnienia. Otrzymany krem ma konsystencję gęstego kisielu.
  • 3. Ostudzony biszkopt przekroić na trzy krążki i przełożyć ciepłą masą.
    Przed nałożeniem kremu, każdy krążek mocno skropić przegotowaną zimną wodą.
    Wierzch ciasta po nawilżeniu można posypać cukrem pudrem, lub posmarować lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cytryna Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować