ciasto cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne i bardzo proste ciasto dla wielbicieli cytrusów:) Źródło: http://margarytka.blogspot.com/2011/03/pieczenie-z-kasia-ciasto-mocno.html

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g margaryny Kasia
    1 szklanka drobnego cukru
    2 szklanki mąki (340 g)
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
    4 jajka
    1 duża cytryna

    Lukier:
    cukier puder
    sok z cytryny
    wrzątek

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na tarce a sok wycisnąć. Startą skórkę wymieszać z sokiem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
    Miękką margarynę utrzeć mikserem z cukrem na gładka masę. Pojedynczo dodawać jajka i dalej ucierać. Gdy masa będzie gładka dodać połowę mąki i wymieszać. Dodać sok ze skórką z cytryny i resztę mąki. Dobrze wymieszać.Ciasto przelać do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką albo bułką tartą lub wyłozonej papierem do pieczenia.Piec w 180 stopniach 40 – 50 minut do tzw suchego patyczka.
    Gdy ciasto lekko przestygnie przygotować lukier; cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i niewielką ilością gorącej wody. Polukrować ciasto i ewentualnie posypać skórka z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy