Z wszystkich cytrynowych ciast to lubię najbardziej.
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
20 dag cukru
20 dag mąki
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 i 1/3 szklanki cukru
3 żółtka
sok i skórka z 3 cytryn
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2 opakowania herbatników maślanych
0,5 l bitej śmietany
Polewa:
cukier puder
sok z 1 cytryny
Ciasto „cytrynowe marzenie” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy przesianą make z proszkiem do pieczenia i powoli mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto, dokładnie rozsmarowujemy i pieczemy 30 minut w temp. 190 stopni.
2.Zagotowujemy 3 szklanki wody z 2 i 1/3 szklanki cukru. Żółtka dokładnie mieszamy z 3 łyżkami wody, sokiem i skórką z cytryn oraz mąką ziemniaczaną. Całość wlewamy do wrzącego syropu i dokładnie mieszamy. Jeszcze gorące wykładamy na biszkopt. Studzimy.
3.Śmietanę ubijamy i wykładamy na zimną masę cytrynową. Na wierzchu układamy obok siebie herbatniki.
4.Z cukru pudru i soku z cytryny ucieramy lukier, dokładnie rozsmarowujemy go na ciastkach.
Komentarze