Ciasto cytrynowo - czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzej i rozpuść w nim margarynę. Odlej pół szklanki. Poczekaj, aż płyn ostygnie.
2.Do mleka z margaryną dodaj dwie szklanki mąki i proszek do pieczenia, wymieszaj. Połowę ciasta przelej do osobnej miski.
3.Do jednej połowy dodaj odstawione pół szklanki mleka z margaryną i dwie łyżki kakao, wymieszaj. Wbij jajo i zamieszaj. Wylej czekoladowe ciasto do formy 12x40cm wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Do drugiej połowy ciasta dodaj skórkę i sok z dwóch cytryn, gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodawaj po trochu mąkę. Wylej na środek ciasta czekoladowego.
5. Piecz w 180 stopniach 30-40 minut, do suchego patyczka.
Porady
Aby ciasto cytrynowe miało ładny żółty kolor dodaj do niego płaską łyżeczkę kurkumy
Komentarze