Ciasto cytrynowo - czekoladowe

4.47 (184 ocen)

  • 60 min

Pyszne czekoladowe i orzeźwiające cytrynowe - w sam raz na lato.

  • 60 min

Składniki:

  • 200g margaryny
    3/4 szkl mleka
    2 jajka
    1 łyżka proszku do pieczenia
    2 i 1/2 szklanki mąki
    2 łyżki ciemnego kakao
    2 cytryny
Wystaw ocenę:

4.47 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cytrynowo - czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzej i rozpuść w nim margarynę. Odlej pół szklanki. Poczekaj, aż płyn ostygnie.
  • 2. Do mleka z margaryną dodaj dwie szklanki mąki i proszek do pieczenia, wymieszaj. Połowę ciasta przelej do osobnej miski.
  • 3. Do jednej połowy dodaj odstawione pół szklanki mleka z margaryną i dwie łyżki kakao, wymieszaj. Wbij jajo i zamieszaj. Wylej czekoladowe ciasto do formy 12x40cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Do drugiej połowy ciasta dodaj skórkę i sok z dwóch cytryn, gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodawaj po trochu mąkę. Wylej na środek ciasta czekoladowego.
  • 5. Piecz w 180 stopniach 30-40 minut, do suchego patyczka.

Porady

Aby ciasto cytrynowe miało ładny żółty kolor dodaj do niego płaską łyżeczkę kurkumy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować