Ciasto Cygan

4.5 (195 ocen)

Po spróbowaniu tego smakołyku smak na długo pozostanie w waszej pamięci.Dodatek cynamonu, orzechów i maku sprawia że ciasto pachnie i smakuje wybornie. Można go również upiec na święta.

Składniki:



  • Ciasto
    150 g masła
    250 g cukru pudru
    6 żółtek
    100 g płynnego miodu
    200 g zmielonego maku( w oryginale 300g)
    100 g zmielonych orzechów włoskich( mój dodatek)
    50 g kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżeczki maki ziemniaczanej
    Krem budyniowy
    0,5 l mleka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki cukru wanilinowego
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    250 g masła
    Polewa
    3 łyżki masła
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    Dodatkowo
    2 galaretki wiśniowe
    12 podłużnych biszkoptów

Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto cygan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Miękkie masło, cukier i żółtka utrzeć. Dodać miód, mak, orzechy i ucierać około 5 minut do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Dodać kakao,sodę oczyszczoną, cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ubić pianę z białek z szczyptą soli dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przekroić na dwa placki. Krem budyniowy:W szklance mleka zmiksować mąki. Resztę mleka z cukrami zagotować, wlać zmiksowane mąki i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać. Polewa:Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Warstwy ciasta:ciasto makowo orzechowe, połowa kremu, tężejące galaretki, biszkopty, druga część kremu, ciasto makowo-orzechowe, polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować