Ciasto cygańskie ścieżki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier.
2.Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Zmiksować i podzielić ciasto na cztery równe części.
3.Do pierwszej części dodajemy 4 żółtka i 2 łyżki mąki i miksujemy całość.
4.Do drugiej części dodajemy 1 łyżkę kakao i miksujemy.
5.Do trzeciej dodajemy kisiel (proszek) i również miksujemy.
6.Do czwartej dodajemy mak i mieszamy.
7.Blaszkę ( dużą prostokątną 25 x 35 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść po 3 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy, w to samo miejsce, tworząc kręgi. Piec około 45 minut w 180 st. C. Ostudzić, przekroić na 2 blaty.
8.4 galaretki rozpuścić, każdą w szklance wody, wylać do płaskiego pojemnika lub głębokiego talerza, gdy zastygną pokroić w kostkę.
9.Ostatnią galaretkę również rozpuścić w 1 szklance wody, przestudzić gdy zacznie tężeć połączyć z serkiem a następnie dodać do niej pokrojone pozostałe galaretki.
10.Tężejącą masą przełożyć blaty ciasta.
11.Czekoladę z masłem rozpuścić w garnuszku na parze, rozpuszczoną polać wierzch ciasta i udekorować wiórkami czekoladowymi, schłodzić w lodówce.
Porady
Kisiel wiśniowy możemy zamienić innym czerwonym- np. truskawkowym
Komentarze