Ciasto cynamonowe z kremem budyniowym

4.5 (187 ocen)

bardzo delikatne ciasto

Składniki:

  • Składniki : ( blaszka 26 cm x 20 cm )

    6 jajek,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżeczki cynamonu,
    1,5 szklanki mąki pszennej,
    1 szklanka cukru brązowego.


    Składniki masa :

    800 ml mleka,
    2 opakowanie budyniu śmietankowego,
    250g miękkiej margaryny lub masła,
    5 łyżek cukru pudru,
    1/2 szklanki likieru jajecznego.


    Składniki dodatkowe :

    1/2 puszki masy kajmakowej,
    płatki migdałów.
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto cynamonowe z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto cynamonowe z kremem budyniowym 1. Przygotowanie :

    biszkopt

    Jajka wbij do miski. Wsyp cukier i utrzyj mikserem na puszysta masę. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ostudź i przekrój na 3 cześć.
  • 2. Przygotowanie :

    masa


    600 ml mleka zagotuj. Do pozostałej mleka wsyp budynie i dokładnie wymieszaj. Wlej lekkim strumieniem do mleka i zagotuj cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Ściągnij z ognia. Przykryj garnek folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia. Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami budyń i likier jajeczny.

  • 3. Przygotowanie ciasta :

    Na dno blaszki połóż pierwszą warstwę biszkoptu. Rozsmaruj 1/2 masy budyniowej i połóż kolejny biszkopt. Posmaruj resztę masy i przykryj ostatnim biszkoptem. Górę ciasta posmaruj masą kajmakową i posyp migdałami. Ciasto włóż do lodówki na 3-4 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować