Ciasto "cynamonka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże i cukier wymieszać z wodą, dodać łyżkę mąki i poczekać aż zaczną rosnąć. Margarynę rozetrzeć w dłoniach z mąką, dodać drożdże, jajko i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto i na godzinę włożyć do lodówki.
2.Ciasto podzielić na pól. Jedną część rozwałkować na wielkość formy, dodając centymetr na wyłożenie boków formy.
3.Składniki masy cynamonowej wymieszać w misce łyżeczką. Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 milimetry. Wyłożyć i rozsmarować masę cynamonową i zwinąć roladę.
4.Pokroić na 25 kawałków.
5.W między czasie ugotować budyń, dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Gorący wyłożyć na ciasto w formie.
6.Na gorący budyń ułożyć roladki. Poczekać 10 minut i wstawić do piekarnika z temp. 180 stopni i piec na złoty kolor ok. 35 minut. Po wystygnięciu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze