Ciasto czterosmakowe przekładane jabłkami

4.5 (178 ocen)

  • 3 godz.

To ciasto to takie 5 w 1 :) Jest i mak i kokos i orzechy i kakao a wszystkie warstwy przekładane są jabłkami. Kompozycja, chociaż wygląda na skomplikowaną, to jest smakowo idealna. Polecam :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto kakaowe:
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    2/3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao

    Ciasto makowe:
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    2/3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki suchego maku

    Ciasto kokosowe:
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    2/3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szklanki wiórek kokosowych

    Ciasto orzechowe:
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    2/3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50 g mielonych orzechów włoskich (ok. 1 szklanki po zmieleniu)

    Do przełożenia:
    2 kg jabłek
    1 szklanka cukru (można mniej jeśli jabłka są bardzo słodkie)
    2 galaretki cytrynowe

    Polewa:
    100 g czekolady mlecznej
    2-3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Ciasto czterosmakowe przekładane jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto czterosmakowe przekładane jabłkami 1. Ciasto kakaowe: Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem. Następnie dodajemy żółtka i razem miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dokładnie miksujemy. Ciasto wyjdzie gęste. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy szpatułką z ciastem. Na początku nie będzie to łatwe, ale potem ciasto zrobi się trochę bardziej płynne. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim gotowe ciasto. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach i studzimy. Pozostałe 3 ciasta przygotowujemy w taki sam sposób, z tym że do ciasta makowego dajemy zamiast kakao mak, do ciasta kokosowego wiórki kokosowe a do orzechowego mielone orzechy. Każdy placek pieczemy w osobnej blaszce.
  • Ciasto czterosmakowe przekładane jabłkami 2. Jabłka: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na dużą patelnię, dosypujemy cukier i smażymy kilka minut aż jabłka zmiękną. Następnie do gorących jabłek wsypujemy obie galaretki i dokładnie mieszamy, aby się rozpuścimy. Ciepłymi jabłkami przekładamy zimne blaty ciasta w dowolnej kolejności. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia jabłek a następnie wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki. Czekoladę rozpuszczamy na parze i mieszamy z mlekiem. polewą dekorujemy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować