Ulubione ciasto mojej córki:) łatwe szybkie i pyszne:)
2 godz.
Składniki:
Warstwa czekoladowa:
50 dag mąki,
1/2 szklanki wody
35 dag margaryny lub masła
35 dag cukru
7 jajek
8 dag kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa kokosowa:
40 dag kokosu
40 dag cukru
1,5 szklanki białek
Ciasto czekoladowo- kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warstwa czekoladowa:
Masło, cukier i kakao zagotować z wodą. Wystudzić, dodać jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia- wszystko zmiksować.
Warstwa kokosowa:
Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier. Gdy białka będą sztywne dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie.
Na blaszkę wykładamy połowę warstwy czekoladowej, następnie całą warstwę kokosową i na wierzch resztę warstwy czekoladowej. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 45-50 minut- do suchego patyczka.
Porady
Ciasto można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi
Komentarze