Ciasto czekoladowo malinowe z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.
2.Krem czekoladowy: Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka. Ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno dodać serek mascarpone, żelatynę i czekoladę całość delikatnie i krótko utrzeć mikserem. Wyłożyć na biszkopt.
3.Masa śmietanowo - malinowa: Maliny zmiksować na mus i zagotować, wsypać galaretkę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, na koniec wkładać po łyżce zimną masę malinową. Dokładnie połączyć. Wyłożyć na krem czekoladowy. Na wierzchu ułożyć delicje. Polać je polewą.
Porady
Jeśli maliny są mrożone, to należy je uprzednio rozmrozić.
Komentarze