Ciasto czekoladowo-miętowe

4.5 (199 ocen)

  • Średni

Przepis na ciasto znalazłam w z gazecie "Pyszne ciasta domowe" Jak go zobaczyłam to stwierdziłam, że muszę go zrobić. Szczególnie, że jest z dodatkiem mojej ulubionej czekolady miętowej :)) Przepis tr

  • Średni

Składniki:


  • - śmietana kremówka: 600 gramów
    - czekolada miętowa: 200 gramów
    - wiśnie z kompotu: 700 gramów
    - gorzka czekolada: 100 gramów
    - jajka: 5 sztuk
    - cukier waniliowy: 2 łyżeczki
    - cukier: 125 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - mąka pszanna: 100 gramów
    - mąka ziemniaczania: 50 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - kakao: 0.5 łyżeczki
    - cukier puder: 1 łyżka
    - śmietan fix: 2 opakowania
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto czekoladowo-miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę kremówkę lekko podgrzać, dodać czekoladki lub czekolady i mieszając rozpuścić. Następnie przełożyć do miski, przykryć i odstawić na około 3-4 godziny w chłodne miejsce. Wiśnie osączyć. Gorzka czekoladę rozpuścić kąpieli wodnej. Jajka rozbić - białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem, solą, oraz cukrem waniliowym. Kolejno dodawać żółtka.Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i wsypać do całości. Wlać czekoladę. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 min w temp. 175 stopni ( termoobieg: 150 stopni) Wyjąc i pozostawić do ostygnięcia.
    1/3 ciasta odciąć i pokruszyć. Wiśnie ułożyć na placku. Miętową śmietanę ubić ( dodać śmietan fixy) i wyłożyć na wiśnie. Posypać pokruszonym ciastem, lekko docisnąć. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem ciasto oprószyć kakao wymieszanym z cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować