Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 min. w temp. 180*C
2.Ser dwa razy przepuścić przez maszynkę.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, ucierając dodać masło, ser i i budyń wymieszany z mlekiem. na koniec wmieszać ubite na sztywno białka. Wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 min. w temp. 180*C. Wystudzić.
3.Budyń z mąką rozmieszać w 1/2 szkl mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i mieszając ugotować budyń. Schłodzić. Masło utrzeć na puch i ucierając dodawać po łyżce wystudzony budyń. Na koniec miksując dodać sok z cytryny.
4.Zimny biszkopt przeciąć na pół i lekko nasączyć syropem z brzoskwiń.
Łyżkę kremu odłożyć a resztę podzielić na dwa.
Brzoskwinie pokroić w paski i podzielić na dwa.
5.Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, rozsmarować i położyć połowę brzoskwiń. Na brzoskwinie położyć wkładkę serową, drugą połowę kremu i brzoskwiń i przykryć biszkoptem. Górę posmarować łyżką kremu i posypać startą czekoladą.
Komentarze