Ciasto czekoladowo – wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kakaowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajka i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz kawy i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 – 40 minut w 190 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na 2 części. Na pierwszą część wyłożyć cały krem wiśniowy. Przykryć drugim ciastem, wierzch polać lekko tężejącą polewą.
2.Masa śmietanowo - wiśniowa: Wiśnie lekko zmiażdżyć i zagotować z 3 łyżkami zwykłego cukru, wsypać suchą galaretkę i żelatynę wymieszać do ich całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać pozostały cukier, na koniec wkładać po łyżce zimną masę wiśniową. Dokładnie połączyć
3.Polewa czekoladowo - wiśniowa: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku, ostudzić. Czekoladę i margarynę roztopić dodać śmietanę i kakao, dokładnie wymieszać. Na koniec połączyć galaretkę z polewą. Gdy masa zacznie tężeć polać nią ciasto czekoladowo – wiśniowe.
Komentarze