Ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Upiekłam go z okazji urodzin mojego chłopaka.

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek
    ● 15 dag mąki
    ● 15 dag cukru pudru
    ● 1/2 łyżeczki proszku do piecz.
    ● 3 łyżki kakao
    Masa: 4 żółtka
    ● 25 dag masła
    ● 1 szkl. cukru pudru
    ● 20 dag gorzkiej czekolady
    ● odrobina olejku rumowego
    Polewa: 5 dag masła
    ● 20 dag czekolady
    ● 5 dag kremówki
    Oraz: mały słoik dżemu
    ● 5 dag orzechów włoskich

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy, dodając żółtka i cukier. Mieszamy z mąką, kakao i proszkiem. Ciasto wlewamy do tortownicy (śr. 24 cm). Pieczemy 40 minut w 180 °C. Przekrawamy na pół.
  • 2. Masa: żółtka ubijamy z cukrem. Czekoladę roztapiamy. Masło ucieramy, dodając żółtka, czekoladę i olejek.
  • 3. Polewa: roztopioną czekoladę mieszamy z resztą składników. Studzimy.
  • 4. Placek smarujemy dżemem i masą, przykrywamy 2. plackiem. Dekorujemy polewą i orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2013

Komentarze

Podobne przepisy