Ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

pyszne ciasto mocno czekoladowe, polane czekolada i posypane skórką pomarańczowa kandyz

Składniki:

  • jajka - 4 szt
    czekolada mleczna - 200 g
    czekolada gorzka - 100 g
    rodzynki - 200 g
    margaryna - 250 g
    cukier drobny - 200 g
    mąka pszenna - 170 g
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    sól - szczypta
    POLEWA:
    śmietanka -50 ml
    mleko - 50 ml
    czekolada mleczna - 100 g
    czekolada deserowa - 50 g
    skórka pomarańczowa kandyz.

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę oraz oba rodzaje czekolad połamanych wrzucamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej na małym ogniu. Po połączeniu się składników (cały czas mieszając) zdejmujemy z kąpieli wodnej i pozostawiamy do wystudzenia.
    Jajka wybijamy do miski, wsypujemy cukier, sól i miksujemy az połączą sie składniki, następnie dodajemy przestudzony krem czekoladowy, przesianą mąkę z proszkiem, rodzynki i razem to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę na ciasto wysmarować tłuszczem , posypać bułką i wylać czekoladowe ciasto do formy.. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić w formie, następnie zimne wyjąć ciasto na podstawkę i udekorować polewą czekoladową.
    śmietankę i mleko doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, cały czas mieszając, az do całkowitego rozpuszczenia, lekko przestudzić i polać zimne ciasto. posypać skórka kandyz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy