O cieście czekoladowym chyba nie trzeba dużo pisać- najlepsza klasyka polana polewą kakaową.
Składniki:
80 g masła
100 g czekolady gorzkiej (ja użyłam takiej z 74 % kakao)
2 jajka
125 ml mleka
180 g cukru
160 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
70 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
2 czubate łyżki kakao
2 łyżki mleka
Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku, na wolnym ogniu rozpuścić masło i połamaną na kosteczki czekoladę. Odstawić z ognia i dodać mleka, wymieszać rózgą.
2.Jajka ubić z cukrem na puszystą, prawie białą masę. Do osobnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. Dodać ubite jajka i czekoladę i wszystko jeszcze raz zmiksować, tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
3.Ciasto włożyć do niewielkiej okrągłej foremki (moja miała 24 cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez około 35-40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Po upieczeniu wystudzić ciasto i polać polewą.
4.POLEWA: W rondelku rozpuścić masło i dodać cukier puder, mieszać i podgrzewać, dodać mleko i całkowicie rozpuścić cukier. Następnie dodać kakao i wymieszać, tak, aby powstała jednolita masa.
Komentarze