Ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

O cieście czekoladowym chyba nie trzeba dużo pisać- najlepsza klasyka polana polewą kakaową.

Składniki:

  • 80 g masła
    100 g czekolady gorzkiej (ja użyłam takiej z 74 % kakao)
    2 jajka
    125 ml mleka
    180 g cukru
    160 g mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Polewa:
    70 g masła
    1/3 szklanki cukru pudru
    2 czubate łyżki kakao
    2 łyżki mleka

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku, na wolnym ogniu rozpuścić masło i połamaną na kosteczki czekoladę. Odstawić z ognia i dodać mleka, wymieszać rózgą.
  • 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, prawie białą masę. Do osobnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. Dodać ubite jajka i czekoladę i wszystko jeszcze raz zmiksować, tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
  • 3. Ciasto włożyć do niewielkiej okrągłej foremki (moja miała 24 cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez około 35-40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
    Po upieczeniu wystudzić ciasto i polać polewą.
  • 4. POLEWA: W rondelku rozpuścić masło i dodać cukier puder, mieszać i podgrzewać, dodać mleko i całkowicie rozpuścić cukier. Następnie dodać kakao i wymieszać, tak, aby powstała jednolita masa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy