Ciasto czekoladowe bez mąki z truskawkami

4.5 (157 ocen)

  • 45 min

Ciasto jest mocno czekoladowe, ale nie za słodkie. Przypomina to minimalnie brownie. Jeśli nie wiecie jakie ciasto przygotować dla bezglutenowców, to to jest właśnie to ciasto. ;) Charakterystyczne jest dla tego ciasta to, że zapada się po wystygnięciu. Nie musicie się nawet stresować o zakalca.

  • 45 min

Składniki:

  • 1szklanka = 250ml
    200 gram gorzkiej czekolady
    40 g masła
    6 jajek - osobno białka i żółtka
    1 szklanka cukru
    szczypta soli
    Na polewę:
    1/3 szklanki śmietanki 30 lub 36%
    20 g masła
    100 g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto czekoladowe bez mąki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę i masło. Ostudzić.
  • 2. Utrzeć na puszysta masę żółtka z 1/2 szklanki cukru.
  • 3. Ubić białka. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo resztę cukru.
  • 4. Do misy z utartymi żółtkami dodać powoli stopiona czekoladę z masłem oraz szczyptę soli.
  • 5. Delikatnie wmieszać ubite białka z cukrem, partiami.
  • 6. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 7. Przygotowanie polewy:
    Rozpuścić czekoladę ze śmietana oraz masłem.
  • 8. Polać lekko ostudzone ciasto.
  • 9. Na wierzch można dodać swoje ulubione owoce. ;)

Porady

Przed polaniem polewą, należy wystudzić ciasto. Nie przejmować się, że ciasto opadnie - tak ma być.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować