Ciasto czekoladowe bez mąki z owocami

0 (0 ocen)

Mąkę w tym cieście zastępują migdały.

Składniki:

  • - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej;
    - 1 łyżka gorącej wody;
    - 80 g masła;
    - 3 łyżki serka mascarpone;
    - 100 g gorzkiej czekolady;
    - 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego;
    - 4 duże jajka, osobno żółtka i białka;
    - 160 g cukru;
    - 200 g zmielonych migdałów;
    - cukier puder do posypania;
    - ulubione owoce - u mnie czereśnie i borówki amerykańskie.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe bez mąki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę rozpuszczalną rozmieszać w 1 łyżce gorącej wody.

    Do rondelka włożyć posiekane masło, połamaną czekoladę, wlać kawę i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia, dodać aromat, serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Następnie odstawić do ostygnięcia (ma być letnia lub w temperaturze pokojowej).

    Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając mikserem, dodać stopniowo połowę cukru i mieszać, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca.

    W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na kremową, białawą masę.

    Do żółtek wlać czekoladę i wymieszać łyżką. Dodać zmielone migdały, wymieszać. Dodać 1/3 piany z białek i wymieszać delikatnie. Dodać resztę piany z białek i znów wymieszać delikatnie łyżką.

    Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Na wierzchu ułożyć owoce. Piec w temperaturze 180°Cna funkcji góra-dół przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Na końcu delikatnie zdjąć obręcz. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Przepis pochodzi z bloga mała cukierenka z moimi zmianami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować