Ciasto czekoladowe bez mąki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawę rozpuszczalną rozmieszać w 1 łyżce gorącej wody.
Do rondelka włożyć posiekane masło, połamaną czekoladę, wlać kawę i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia, dodać aromat, serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Następnie odstawić do ostygnięcia (ma być letnia lub w temperaturze pokojowej).
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając mikserem, dodać stopniowo połowę cukru i mieszać, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca.
W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na kremową, białawą masę.
Do żółtek wlać czekoladę i wymieszać łyżką. Dodać zmielone migdały, wymieszać. Dodać 1/3 piany z białek i wymieszać delikatnie. Dodać resztę piany z białek i znów wymieszać delikatnie łyżką.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Na wierzchu ułożyć owoce. Piec w temperaturze 180°Cna funkcji góra-dół przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Na końcu delikatnie zdjąć obręcz. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Przepis pochodzi z bloga mała cukierenka z moimi zmianami.
Komentarze