Ciasto czekoladowe-orzechowe

4.51 (142 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To ciasto upiekli uczniowie szkoły gastronomicznej, którzy odbywali praktyki pod okiem mojej Mamy. Ja dodałam masę budyniową i był to strzał w 10 :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru
    17 dag margaryny
    2 żółtka
    1 cukier waniliowy
    masa czekoladowo – orzechowa:
    2/3 tabliczki czekolady
    10 dag posiekanych orzechów włoskich
    1/3 szklanki cukru
    2 białka
    szczypta soli
    krem:
    0,5 litra mleka
    0,5 kostki masła
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 jaja
    0,5 szklanki cukru
    2 cukry waniliowe
    do dekoracji:
    polewa
    orzechy
    listki melisy
Wystaw ocenę:

4.51 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery

Ciasto czekoladowe-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ucierane 1. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę i cukier waniliowy. Kiedy wszystkie składniki się połączą, ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blaszce (20x35).
  • Ciasto ucierane + piana 2. Ubić pianę z cukrem i solą, dodać orzechy i zmieloną czekoladę. Wyłożyć na ciasto.
  • Upieczone ciasto 3. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Masa budyniowa 4. Sypie składniki kremu rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Na gotujące mleko wlać przygotowany budyń i gotować, ciągle mieszając do zgęstnienia. Gorący krem utrzeć z masłem. Ciepły rozsmarować na ciepłym cieście i odstawić do wystygnięcia. Udekorować polewą. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masa budyniowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować