Ciasto czekoladowe na bazie czekolady mlecznej

4.49 (188 ocen)

  • 15 min

Moje pierwsze ciasto czekoladowe:) i wiecie,że się udało:)

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 18 cm:
    15 dag czekolady mlecznej
    15 dag masła
    10 dag cukru
    3 jajka
    15 dag mąki
    masło i kakao do smarowania formy
    Polewa:
    80 g margaryny tortowej
    5 czubatych łyżek cukru pudru
    2 łyżeczki kakao
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe na bazie czekolady mlecznej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. W misce masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Do masy maślanej cały czas ucierając wlewać stopniowo płynną przestudzoną czekoladę. Do miski dodawać po 1 żóltku i cały czas miksować. Mąkę przesiać do osobnej miseczki i stopniowo dodawać do masy maślano-czekoladowo-żóltkowej mieszając mikserem na małych obrotach. W kolejnej misce białka ubic na sztywno i delikatnie dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać kakaem. Wlać ciasto i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec około 40-45 minut. Ciasto jest upieczone gdy patyczek jest suchy. Wyjąć ciasto z formy, przestudzić. Polewa: W rondelku roztopić margarynę. Dodać do niej stopniowo cukier puder i mieszać,aby nie było grudek. Zdjąć z ognia i dodać kakao, porządnie wymieszać. Ciepłą oblać ciasto. Ciasto można też posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować