Ciasto czekoladowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, cukier, wodę, kakao podgrzewamy w garnku do czasu, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Nie gotujemy! Odstawiamy do wystudzenia.
2.Następnie stopniowo dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy.
3.Ubijamy pianę z białek na sztywno, dodajemy ją do masy delikatnie mieszając. Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez ok. 30 minut.
4.Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, wydrążamy w nim dziurę, zostawiając w nim spód i ok. 1 cm ciasta od brzegu.
5.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając kolejno śmietan - fix, cukier waniliowy i serek mascarpone.
6.Na przygotowane wcześniej ciasto wylewamy ubitą masę, a następnie dokładnie smarujemy wierzch ciasta dżemem.
7.Pozostałości wydrążonego ciasta kruszymy na drobne kawałki i równomiernie rozsypujemy na ciasto.
8.Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy w ćwiartki. Obficie posypujemy nimi ciasto.
Komentarze