CIASTO CZEKOLADOWE Z TWAROGIEM I WIŚNIAMI

4.49 (191 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Inspirację do upieczenia tego ciasta,znalazłam na blogu: http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/Proporcje zmieniłam i opis.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    -2 gorzkie czekolady
    -250 g. masła
    -4 jajka
    -100 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -300 g. mąki
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia


    masa serowa:
    -1 kg. sera twarogowego
    -4 jajka
    -200 g.cukru
    -2 białe budynie

    1 słoik drylowanych wiśni

    pianka:
    -4 białka(wykorzystałam zamrożone)
    -3/4 szklanki cukru
    -1 czekoladowy budyń

    esy-floresy:
    -1 gorzka czekoladowa
    -------------------------

    to składniki z oryginału,
    http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2013/02/ciasto-czekoladowe-z-twarogiem-i.html
    na tortownicę 23 cm.:
    [100 gramów ciemnej czekolady
    120 gramów masła
    150 gramów cukru
    4 jajka
    150 gramów mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    300 gramów tłustego twarogu, zmielonego (użyłam twarogu z wiaderka)
    1 opakowanie cukru waniliowego
    300 gramów wiśni (świeżych, mrożonych, z kompotu lub z likieru)
    szczypta soli]
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Ciasto czekoladowe z twarogiem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • topienie czekolady 1. Czekolady wraz z masłem, roztopić nad parą mieszając.Ostudzić do letniego.
  • 1/2 ciasta 2. Dodać tu żółtka i cukier i zmiksować. Dosiać mąkę z proszkiem, wymieszać. Białka ubić z ze szczyptą soli i cukrem waniliowym.Lekko wmieszać. Połowę wylać na blaszkę.
  • warstwa 1/2 sera i wiśni 3. Ser zmiksować z cukrem, potem jajkami. Wmieszać przesiane budynie. Wyłożyć 1/2 masy na ciasto.Rozsypać połowę wiśni, odsączonych.
  • 1/2 ciasta 4. Przykryć 2 częścią ciasta,lecz nie rozsmarować.
  • warstwa 1/2 sera i wiśni 5. Wyłożyć resztę sera, posypać resztą wiśniami.
  • beza 6. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Wmieszać przesiany budyń. Wyłożyć na warstwę sera.
  • po upieczeniu 7. Piec ok.50 min. w 175*. Można pod koniec pieczenia przykryć papierem, żeby bezy nie spalić.
  • esy-floresy 8. Po przestygnięciu, polać w esy-floresy roztopioną czekoladą, nad parą. Kroić na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować