Ciasto czekoladowe z białą pierzynką oraz owocami sezonowymi

0 (0 ocen)

Lekkie ciasto czekoladowe , biała pianka i owoce sezonowe czyli połączenie godne chwili zapomnienia .

Składniki:

  • ciasto :
    -30 g gorzkiej czekolady minimum 70 % kakao
    - 40 g czekolady mlecznej
    - 1 łyżka kakao
    -30 g masła
    -2 łyżki mleka
    -150 g cukinii
    - 2 żółtka
    - 3 białka
    - 40 g miodu / cukru
    - 50 g mąki ( u mnie ryżowa )
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1/3 łyżeczki sodu oczyszczonej
    - 1/2 - 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Biała pierzynka :
    - 150 ml śmietany kremówki
    - 170 ml jogurtu naturalnego
    - 3-4 łyżki cukru pudru / miodu
    - 3 łyżeczki żelatyny + 60 ml wody

    Owoce i żel do owoców :
    - czerwony agrest
    - biała , czarna i czerwona porzeczka
    - banan
    - mango
    - maliny
    - 4 łyżeczki żelatyny + 80 ml wody
    - 4 łyżki wody
    - 3 łyżki cukru / miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z białą pierzynką oraz owocami sezonowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :
    Czekoladę ścieramy i rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej . Dodajemy mleko i kakao .
    Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach .
    Żółtka ucieramy z miodem / cukrem .
    Utarte żółtka mieszamy z czekoladą , startą cukinią i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną .
    W osobnej misce ubijamy białka i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami .
    Wylewamy do tortownicy i pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni .
    Wyjmujemy , studzimy 5-10 minut , odrywamy od papieru i ponownie umieszczamy w tortownicy .

    ŻEL DO OWOCÓW :
    Żelatynę moczymy w wodzie( 10 minut ), w gorącej wodzie rozpuszczamy cukier .
    Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali i dodajemy do wody z cukrem .
    Studzimy i odstawiamy aż będzie delikatnie tężało .

    BIAŁA PIERZYNKA :
    Żelatynę moczymy w wodzie (10 minut ).
    Śmietanę ubijamy z miodem/cukrem .
    Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali , studzimy .
    Ubitą śmietanę łączymy z jogurtem i żelatyną miksując przez chwile .
    Dekorujemy spód i wstawiamy na 10 minut do lodówki .
    Wyjmujemy , dekorujemy owocami i polewamy żelem .
    Wkładamy do lodówki na 2 godziny .
    Smacznego ! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować