Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną

4.5 (161 ocen)

  • 10 min

Czasami trzeba osłodzić sobie życie. Najlepiej ciastem czekoladowym z bitą śmietaną - czy może być coś lepszego? :)

  • 10 min

Składniki:

  • - pół tabliczki czekolady
    - pół kubka kwaśnej śmietany
    - 1 śmietana kremówka (250)
    - 2 szklanki mąki
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 1/2 szklanki cukru brązowego
    - 1/4 szklanki cukru zwykłego
    - 3 łyżki kakao
    - 1 łyżeczka sody
    - szczypta proszku do pieczenia
    - 1/4 kostki masła
    - 2 jaja
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczam czekoladę z kwaśną śmietaną i brązowym cukrem. Mąkę mieszam z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło z cukrem i żółtkami ucieram na puszystą masę. Zmniejszam obroty i dodaję powoli mąkę. Łączę z czekoladową masą a na koniec z ubitymi na sztywno białkami. Piekę przez 25 minut w 180 stopniach. W mikserze ubijam kremówkę z cukrem pudrem i esencją waniliową na sztywną pianę. Ciasto kroję na pół i wypełniam bitą śmietaną. Górę zdobię przy użyciu szprycy cukierniczej - wkładam do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować