Ciasto czekoladowe z chilii

4.5 (172 ocen)

  • 50 min

Intensywnie czekoladowe z nutą chili, w sam raz na Walentynki.

  • 50 min

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady (im więcej ma kakaa tym lepiej)
    170 g masła/margaryny
    170 g cukru (można dać mniej, bo z tą ilością jest mega słodkie)
    80 g mąki pszennej (6 łyżek)
    4 jajka
    1,5 łyżeczki chili
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z chilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Po całkowitym połączeniu się składników odstawiamy aby przestygła.
    Mąkę miksujemy z żółtkami i chilli. Dolewamy partiami przestudzoną czekoladę cały czas miksując aż uzyskamy jednolitą masę (jeżeli pojawią się małe grudki nie trzeba się tym przejmować).
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę, w połowie ubijania dodajemy powoli cukier.
    Do masy czekoladowej dodajemy najpierw pół piany z białek i delikatnie mieszamy. Później dodajemy drugą połowę i także mieszamy delikatnie ale dokładnie.
    Ciasto przelewamy do formy o maksymalnej średnicy 25 cm.
    Pieczemy w 180C z termoobiegiem przez ok 20-30 min. Możemy sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe, aby mieć pewność.
    Dowolnie dekorujemy. (U mnie polewa czekoladowa i czerwona posypka)

Porady

Jeśli obawiacie się zbyt intensywnego posmaku chili to dajcie go mniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

4.5 (146 ocen)

Ciasto czekoladowe

To może cię zainteresować