Intensywnie czekoladowe z nutą chili, w sam raz na Walentynki.
50 min
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady (im więcej ma kakaa tym lepiej)
170 g masła/margaryny
170 g cukru (można dać mniej, bo z tą ilością jest mega słodkie)
80 g mąki pszennej (6 łyżek)
4 jajka
1,5 łyżeczki chili
szczypta soli
Ciasto czekoladowe z chilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Po całkowitym połączeniu się składników odstawiamy aby przestygła.
Mąkę miksujemy z żółtkami i chilli. Dolewamy partiami przestudzoną czekoladę cały czas miksując aż uzyskamy jednolitą masę (jeżeli pojawią się małe grudki nie trzeba się tym przejmować).
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę, w połowie ubijania dodajemy powoli cukier.
Do masy czekoladowej dodajemy najpierw pół piany z białek i delikatnie mieszamy. Później dodajemy drugą połowę i także mieszamy delikatnie ale dokładnie.
Ciasto przelewamy do formy o maksymalnej średnicy 25 cm.
Pieczemy w 180C z termoobiegiem przez ok 20-30 min. Możemy sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe, aby mieć pewność.
Dowolnie dekorujemy. (U mnie polewa czekoladowa i czerwona posypka)
Porady
Jeśli obawiacie się zbyt intensywnego posmaku chili to dajcie go mniej
Komentarze