Ciasto czekoladowe z gruszkami

4.5 (170 ocen)

  • 25 min

To idealne ciasto do kawy, gdy za oknem chłodny, jesienny dzień.

  • 25 min

Składniki:

  • 5-6 gruszek
    5 jaj
    0,5 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki kakao
    0,5 szklanki oleju
    2 szklanki mąki
    mały proszek do pieczenia
    bułka tarta + tłuszcz do formy
    tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na półksiężyce.
    Ciasto:
    Oddzielić żółtka od białek, z białek ubić pianę, dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle delikatnie ubijając. Wlać olej. Mąkę, proszek i kakao dodać do pozostałych składników. Wymieszać, przelać do formy posypanej bułką tartą. Układać gruszki na cieście. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Wystudzone ciasto polać roztopioną czekoladą.

Porady

Czekoladę najlepiej jest roztopić w gorącej kąpieli wodnej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (191 ocen)

Ciasto czekoladowe z gruszkami

To może cię zainteresować