Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną

4.5 (141 ocen)

  • 40 min

Pyszne ciasto znajdzie wielbicieli również wśród przeciwników kaszy gryczanej. Uwaga - dzieciom tez smakuje!

  • 40 min

Składniki:

  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej (gorącej)
    100 g brązowego cukru
    150 g gorzkiej czekolady (70%)
    150 g masła
    4 jaja
    100 g mąki pszennej
    100g czekolady mlecznej
    1 spirytusowy aromat rumowy
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gorącą kaszę miksujemy do uzyskania gładkiej masy (mój mikser nie dal rady, więc jest tylko lekko rozdrobniona). Miksując dodajemy cały cukier, gdy kasz połączy się z cukrem odstawiamy ją do wystygnięcia.
  • 2. 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu czekoladowego - również odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Jajka wybijamy do miski i wraz z solą ubijamy, następnie cały czas ubijając dodajemy krem czekoladowy. Gdy jajka połączą się z kremem, również ubijając, dodajemy mąkę oraz aromat rumowy, a następnie małymi partiami kaszę z cukrem.Mieszamy do połączenia się składników. (U mnie pozostały gródki bo kasza nie była porządnie zmiksowana).
  • Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną 4. Czekoladę mleczną siekamy i wrzucamy do ciasta - mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto wykładamy do foremki (24x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pozostałe 50g gorzkiej czekolady posiekanej na mniejsze kawałki.
  • Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną 5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.89 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

To może cię zainteresować