CIASTO CZEKOLADOWE Z KOKOSEM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dzisiaj podam przepis na ciasto mocno czekoladowe, z wkładka kokosową i kremem budyniowym. Smakuje prawie jak bounty a w dodatku jest bardzo efektowne, idealne na przyjęcia, święta itp.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 dużych jajek
    3/4 szklanki cukru
    2 budynie czekoladowe bez cukru
    1 duża łyżka ciemnego kakao
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ciasto kokosowe :
    5 białek
    1/2 szklanka cukru
    150 g wiórek kokosowych
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Krem :
    3 szklanki mleka
    5 żółtek
    3 łyżki mąki pszennej
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    1 budyń waniliowy
    3/4 szklanki cukru
    200 g zimnego masła lub margaryny
    Dodatkowo :
    polewa czekoladowa
    płatki migdałów do posypania
    herbata do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1w6oo3f 1. 5 jajek ubijamy mikserem z cukrem na puch, budynie mieszamy z mąką, proszkiem i kakao. Wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy aż składnik się połączą. Biszkopt wylewamy na wysmarowaną blaszkę o wymiarach 25/30 i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 40 minut. Studzimy i przecinamy wzdłuż na dwie, równe połówki.
    Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier, ubijamy kilka minut, następnie wsypujemy wiórki i mąkę ziemniaczaną, mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto kokosowe wylewamy na blaszkę o wymiarach 25/30 i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut. Ciasto studzimy.
  • image-0bq3nio 2. Mleko mieszamy z mąkami, cukrem i żółtkami. Gotujemy gęsty budyń ciągle mieszając. Wylewamy go na dwa talerze i studzimy.
    Mikserem ucieramy margarynę, dodając partiami budyń aż cały wyrobimy. W razie konieczności masę można dosłodzić.
    Pierwszy blat ciasta nasączamy słodką herbatą, na to rozkładamy porcje masy, na to ciasto kokosowe, reszta masy budyniowej, następnie biszkopt czekoladowy i nasączamy go herbatą.
    Na schłodzone ciasto wylewamy polewę czekoladową, posypujemy płatkami migdałów i chłodzimy do całkowitego zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować