Dzisiaj podam przepis na ciasto mocno czekoladowe, z wkładka kokosową i kremem budyniowym. Smakuje prawie jak bounty a w dodatku jest bardzo efektowne, idealne na przyjęcia, święta itp.
60 min
Składniki:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
2 budynie czekoladowe bez cukru
1 duża łyżka ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe :
5 białek
1/2 szklanka cukru
150 g wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem :
3 szklanki mleka
5 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy
3/4 szklanki cukru
200 g zimnego masła lub margaryny
Dodatkowo :
polewa czekoladowa
płatki migdałów do posypania
herbata do nasączenia biszkoptu
Ciasto czekoladowe z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.5 jajek ubijamy mikserem z cukrem na puch, budynie mieszamy z mąką, proszkiem i kakao. Wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy aż składnik się połączą. Biszkopt wylewamy na wysmarowaną blaszkę o wymiarach 25/30 i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 40 minut. Studzimy i przecinamy wzdłuż na dwie, równe połówki.
Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier, ubijamy kilka minut, następnie wsypujemy wiórki i mąkę ziemniaczaną, mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto kokosowe wylewamy na blaszkę o wymiarach 25/30 i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut. Ciasto studzimy.
2.Mleko mieszamy z mąkami, cukrem i żółtkami. Gotujemy gęsty budyń ciągle mieszając. Wylewamy go na dwa talerze i studzimy.
Mikserem ucieramy margarynę, dodając partiami budyń aż cały wyrobimy. W razie konieczności masę można dosłodzić.
Pierwszy blat ciasta nasączamy słodką herbatą, na to rozkładamy porcje masy, na to ciasto kokosowe, reszta masy budyniowej, następnie biszkopt czekoladowy i nasączamy go herbatą.
Na schłodzone ciasto wylewamy polewę czekoladową, posypujemy płatkami migdałów i chłodzimy do całkowitego zastygnięcia.
Komentarze