Upieczone przeze mnie ciasto jest wilgotne z dodatkiem roztopionej mlecznej czekolady. Masa śmietanowa z dodatkiem banana i jagód. Wierzch z bitej śmietany posypany jagodami.
2 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto:
100 g mlecznej czekolady, połamanej na kawałki
3 łyżki mleka
150 g margaryny
150 g cukru
3 jajka
180 g mąki
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Ciasto czekoladowe z kremem bananowo- jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuścić z mlekiem, w miseczce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą, ostudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajka, rozpuszczoną czekoladę a na koniec mąkę i proszek do pieczenia.
Wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. Piec ok 30 minut w 180°C. Wystudzić. Przekroić wzdłuż na pół.
2.Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę przygotować według instrukcji na opakowaniu: do miski wlać 100 ml wrzącej wody i 50 ml zimnej wody, wsypać żelatynę, krótko zmiksować. Powoli wlewać do śmietanki, cały czas miksując. Podzielić na połowę. Do jednej z nich dodać banana zmiksowanego blenderem (jeśli komuś zależy na jasnym kolorze masy, powinien lekko skropić go sokiem z cytryny, ja tak nie robiłam). Wsypać 1/2 szklanki jagód, wymieszać łyżką. Gotową masę śmietanowo- bananowo- jagodową wyłożyć na dolny blat ciasta, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzch wyłożyć drugą połowę ubitej śmietanki z cukrem, posypać resztą jagód. Schłodzić ok. 2 godzin w lodówce.
Komentarze