CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ GRYSIKOWĄ I OWOCAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruche ciasto czekoladowe pokryte delikatną masą grysikową i owocami jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki i na rodzinną imprezę.Kwaskowate owoce fantastycznie przełamują słodki smak masy grysikowej i kruchego ciasta.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( blacha 22 x 30 )

    CIASTO CZEKOLADOWE:

    * mąka pszenna – 2,5 szkl

    * cukier – 1 szkl

    * budyń czekoladowy z cukrem – 2 op

    * masło – 200 g

    * żółtko – 5 szt

    * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

    MASA:

    * białka – 5 szt

    * śmietana 18% kwaśna – 400 g

    * budyń śmietankowy bez cukru – 2 op

    * grysik/kasza manna – 120 g

    * cukier - 3/4 szkl

    * wiśnie – ok.200 g

    * borówki – ok. 100 g

    * porzeczki czerwone – ok. 100 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowe z masą grysikową i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO CZEKOLADOWE :

    Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz budyniami czekoladowymi.

    Dokładnie zmiksowane ciasto dzielimy na 2 części, jedną wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, drugą wkładamy do mrożenia.

    Blachę wkładamy do lodówki i przygotowujemy masę.

    MASA GRYSIKOWA:

    Białka ubijamy an sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier, mieszamy.

    Pianę dodajemy do śmietany, mieszamy, a następnie wsypujemy budynie i grysik – wszystko razem dokładnie mieszamy.

    CAŁOŚĆ:

    Masę wylewamy na schłodzone ciasto, przykrywamy umytymi owocami, a na wierzch kruszymy resztę ciasta czekoladowego.

    Pieczemy ok. 45 minut / 180C.

    Odstawiamy do studzenia.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować