Kruche ciasto czekoladowe pokryte delikatną masą grysikową i owocami jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki i na rodzinną imprezę.Kwaskowate owoce fantastycznie przełamują słodki smak masy grysikowej i kruchego ciasta.
Ciasto czekoladowe z masą grysikową i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO CZEKOLADOWE :
Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz budyniami czekoladowymi.
Dokładnie zmiksowane ciasto dzielimy na 2 części, jedną wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, drugą wkładamy do mrożenia.
Blachę wkładamy do lodówki i przygotowujemy masę.
MASA GRYSIKOWA:
Białka ubijamy an sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier, mieszamy.
Pianę dodajemy do śmietany, mieszamy, a następnie wsypujemy budynie i grysik – wszystko razem dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Masę wylewamy na schłodzone ciasto, przykrywamy umytymi owocami, a na wierzch kruszymy resztę ciasta czekoladowego.
Komentarze