Ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jasne :
Białka ubić, dodać cukier, żółtka i mąkę z proszkiem. Wylać ciasto na
prostokątną blaszkę i upiec biszkopt. Po przestudzeniu przekroić na pół.
Ciasto pomarańczowe :
Pomarańcze w całości umyć , włożyć do garnka i gotować 10 min., następnie odcedzić i zalać zimną wodą. Pozostawić na noc. Następnego dnia zemleć pomarańcze w maszynce do mięsa. Białka ubić dodać cukier, żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wsypać orzechy i pomarańcze. Lekko wymieszać. Upiec ciasto.
Masa czekoladowa :
Jaja ubić na parze z cukrem. Dodać startą czekolade. Jaja ubijać do rozpuszczenia czekolady. Chłodna masę utrzeć z margaryną. Dodać odrobinę spirytusu.
Biszkopt jasny posmarować połową masy czekoladowej, przykryć ciastem pomarańczowym, wyłożyć resztę masy czekoladowej, przykryć biszkoptem jasnym, polać polewą.
Komentarze