Ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

Ciasto jest przepyszne.Polecam.

Składniki:

  • Ciasto jasne :
    8 jajek, 1 szklanka cukru kryształu, 1 szklanka maki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ciasto pomarańczowe :
    1 duża pomarańcza, 5 jajek, 0,5 szklanki cukru kryształu, 1 łyżka kakao, 5 łyżek bułki tartej, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 szklanki orzechów mielonych
    Masa czekoladowa :
    3 jajka, 3/4 szklanki cukru kryształu, 1 gorzka czekolada, margaryna Palma, spirytus do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne :
    Białka ubić, dodać cukier, żółtka i mąkę z proszkiem. Wylać ciasto na
    prostokątną blaszkę i upiec biszkopt. Po przestudzeniu przekroić na pół.
    Ciasto pomarańczowe :
    Pomarańcze w całości umyć , włożyć do garnka i gotować 10 min., następnie odcedzić i zalać zimną wodą. Pozostawić na noc. Następnego dnia zemleć pomarańcze w maszynce do mięsa. Białka ubić dodać cukier, żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wsypać orzechy i pomarańcze. Lekko wymieszać. Upiec ciasto.
    Masa czekoladowa :
    Jaja ubić na parze z cukrem. Dodać startą czekolade. Jaja ubijać do rozpuszczenia czekolady. Chłodna masę utrzeć z margaryną. Dodać odrobinę spirytusu.
    Biszkopt jasny posmarować połową masy czekoladowej, przykryć ciastem pomarańczowym, wyłożyć resztę masy czekoladowej, przykryć biszkoptem jasnym, polać polewą.

Porady

Ciasto można ozdobić wg gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.97 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort piernikowo-marchewkowy z nutą pomarańczy

To może cię zainteresować