Ciasto czekoladowe z pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić, potem ostudzić. Do białek dodać wodę i szczyptę soli,zmiksować. Potem z cukrem. Dodawać po żółtku i dalej miksować. Przesiać do tego,mąkę z proszkiem,budyniami, kakao i wymieszać łopatką..Lekko mieszając, dolewając margarynę. Przelać na blachę 30x40, wyłożoną, papierem do pieczenia.Piec w 175*. Po przestygnięciu, przekroić w poprzek, na dwa placki.
2.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.
Śmietankę ubić ze Śnieżką, w jednej misce.
W drugiej,zmiksować:miękką margarynę z mlekiem skondensowanym i cukrem pudrem.
Potem dodawać porcjami ubitą śmietankę do drugiej miski i zmiksować.
Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować.
3.Zaraz wyłożyć na spód placka(zabezpieczonego papierem).
Poukładać pierniczki i przykryć drugim plackiem.
4.Czekolady razem z margaryną, rozpuścić nad parą.Jednocześnie włożyć do gorącej wody, gotową białą polewę.
Górę placka posmarować ciemną polewą. Natomiast białą zrobić parę pasów na ciemnej(jeszcze nie zastygłej)..Końcówką łyżeczki poprzeciągać, w prawo i lewo.Całość schłodzić.
Komentarze