Ciasto czekoladowe z pomarańczą

0 (0 ocen)

Przepis znaleziony na blogu Pieczarka Mysia (trochę go zmodyfikowałam) Intensywnie czekoladowe ciasto z wyczuwalną nutą pomarańczy, polane lśniącą polewą czekoladową i udekorowane plastrami pomarańczy. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    175g. masła miękkiego
    1 średnia pomarańcza
    100g. mąki pszennej
    100g. zmielonych migdałów
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka kolendry
    2 kopiaste łyżki kakao
    4 duże jajka
    160g. cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa:
    4 łyżki masła
    2 łyżki kakao
    2 łyżki masła
    2 łyżki śmietany 18%

    Dodatkowo:
    plastry pomarańczy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i zmiksować.
  • 2. Pomarańczę gotować w wodzie około 60 minut. Ostudzić. Pokroić na ćwiartki, wyjąć pestki i pokroić na drobne kawałki (razem z skórką!) Umieścić w blenderze i zmiksować na purre. Dodać do utartego masła, zmiksować. Do masy wsypać również przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką. Białka ubić w osobnym naczyniu na sztywną pianę, delikatnie wmieszać je do masy. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w 180st.C około 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 3. Polewa: Składniki podgrzać na małym ogniu do połączenia, lekko przestudzić, aż polewa zgęstnieje. Gęstą wylać na wierzch ciasta, udekorować plastrami pomarańczy. Schłodzić do stężenia polewy. Smacznego!

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kasza Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować