Uwielbiam te ciasto! Może i nie jest za duże ale jest miękkie, wilgotne, słodkie, czekoladowe i w ogóle bardzo smaczne.Przy każdym kęsie delektuję się tym pysznym czekoladowo- serowym smakiem.
Ciasto czekoladowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
mąkę, proszek, sodę i kakao przesiać.
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać do tego przesianą mąkę wraz z innymi produktami. Wymieszać. Wlać olej i mleko. Na koniec dodać dżem i miksować do otrzymania jednolitej masy.
2.Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę o wym. 30x25.
3.Ser:
twaróg mieszamy z cukrem, dodajemy żółtko, na końcu przesianą mąkę, chwilę miksujemy. Gotowy ser nakładamy łyżką (małe placki ) na ciasto.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 40-50 min, do tzw. suchego patyczka.
4.Polewa:
masło rozpuścić, dodać cukier, kakao i śmietanę. Mieszać aż wszystko się dobrze rozpuści i połączy.
Wylać na upieczone lekko ostygnięte ciasto.
Komentarze