CIASTO CZEKOLADOWE Z SEREM

4.5 (152 ocen)

Uwielbiam te ciasto! Może i nie jest za duże ale jest miękkie, wilgotne, słodkie, czekoladowe i w ogóle bardzo smaczne.Przy każdym kęsie delektuję się tym pysznym czekoladowo- serowym smakiem.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 szkl. mąki
    - 1 szkl. cukru
    - 3/4 szkl. oleju
    - 2 jaja
    - 1 szkl. mleka
    - 3 łyżki kakao
    - 2 łyżki dżemu
    - 1 łyżeczka sody
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ser:
    - 1 kostka sera twarogowego
    - cukier waniliowy
    - 1 żółtko
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka mąki

    Polewa:
    - 100 g masła
    - 3 łyżki kakao
    - 1/2 szkl. cukru
    - ok 3 łyżek śmietany (ewentualnie mleko)

    Dodatkowo:
    - pergamin
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto czekoladowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    mąkę, proszek, sodę i kakao przesiać.
    Jajka utrzeć z cukrem. Dodać do tego przesianą mąkę wraz z innymi produktami. Wymieszać. Wlać olej i mleko. Na koniec dodać dżem i miksować do otrzymania jednolitej masy.
  • 2. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę o wym. 30x25.
  • 3. Ser:
    twaróg mieszamy z cukrem, dodajemy żółtko, na końcu przesianą mąkę, chwilę miksujemy. Gotowy ser nakładamy łyżką (małe placki ) na ciasto.
    Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 40-50 min, do tzw. suchego patyczka.
  • 4. Polewa:
    masło rozpuścić, dodać cukier, kakao i śmietanę. Mieszać aż wszystko się dobrze rozpuści i połączy.
    Wylać na upieczone lekko ostygnięte ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować