Ciasto czekoladowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodka przyjemność, której robienie sprawia mi wielką przyjemność!

  • 60 min

Składniki:

  • -pół kilograma śliwek
    -sok z całej cytryny
    -pół łyżeczki cynamonu
    -12 goździków
    -1 szklanka brązowego cukru
    -1 łyżka masła
    -4 jaja
    -1 szklanka cukru pudru
    -1 szklanka mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 czubate łyżki kakao
    -kilka kropli aromatu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto czekoladowe Desery

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyj i usuń pestki, przepoławiając śliwki. Owoce skrop sokiem z cytryny. Do garnka wlej 3 szklanki wody, dodaj brązowy cukier, cynamon i goździki - zagotuj. Zmniejsz płomień i włóż śliwki, gotuj 10-15 minut. Następnie wyjmij łyżką cedzakową i przestudź.
    Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami, dodaj aromat, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i pianę ubitą z białek.
    Formę do pieczenia natłuść lekko masłem i połóż masę. Włóż śliwki w ciasto.
    Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz 35-40 minut.
    Po upieczeniu przestudź i posyp cukrem pudrem.

Porady

Do zalewy w której gotujesz owoce możesz dodać 5 ziaren kardamonu. Jeśli nie posiadasz cukru brązowego - użyj białego. Możesz spróbować upiec to ciasto np. z gruszkami lub jabłkami, ale wówczas przedłuż gotowanie owoców o jakieś 10-15 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować