Ciasto czereśniowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne , lekkie ciasto czereśniowe ...dla Szpaka, Michała Szpaka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 jajka
    1/2 szkl. cukru
    szkl. mąki pszennej
    łyżka maki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia

    3/4 l mleka
    100 g margaryna Kasia
    2 budynie śmietankowe

    12 herbatników

    2 galaretki czereśniowe
    słoik konfitury czereśniowej ( moje własnej roboty )

    400 ml śmietany 30 %
    2 łyżeczki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Konfitury Ciasto

Ciasto czereśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek . Białka ubić na sztywna pianę . Usztywnić cukrem Tzn. jeszcze chwile ubijać razem. Dodawać po jednym żółtku i ciągle ubijać .
    Wymieszać mąki z proszkiem i delikatnie połączyć z masą za pomocą szpatułki. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy . Pieczenie 200 stopni - 20 min. Wystudzić.
  • 2. Z 3/4 l mleka odlać ok 3/4 szkl. mleka i rozmieszać w nim budynie.
    Większą część mleka zagotować dodając margarynę.
    Na gotujące się mleko wlać mleko z budyniem.
    Chwile mieszać ,aż masa zgęstnieje.
    Powstała masę wylać na ciasto (budyń może być gorący ).
  • 3. Na wierzchu poukładać herbatniki.
  • 4. Galaretki zrobić wg przepisu na opakowani i dodać konfiturę czereśniową.
    Wystudzić i tężejącą galaretkę wylać na herbatniki .
    Pozostawić w lodówce do stężenia.
  • 5. Zimną śmietanę ubić i dodać cukier puder.
    Wyłożyć na galaretkę.
    Całość pozostawić w lodówce na ok 2 godz., a najlepiej na noc.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować