Ciasto czereśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek . Białka ubić na sztywna pianę . Usztywnić cukrem Tzn. jeszcze chwile ubijać razem. Dodawać po jednym żółtku i ciągle ubijać .
Wymieszać mąki z proszkiem i delikatnie połączyć z masą za pomocą szpatułki. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy . Pieczenie 200 stopni - 20 min. Wystudzić.
2.Z 3/4 l mleka odlać ok 3/4 szkl. mleka i rozmieszać w nim budynie.
Większą część mleka zagotować dodając margarynę.
Na gotujące się mleko wlać mleko z budyniem.
Chwile mieszać ,aż masa zgęstnieje.
Powstała masę wylać na ciasto (budyń może być gorący ).
3.Na wierzchu poukładać herbatniki.
4.Galaretki zrobić wg przepisu na opakowani i dodać konfiturę czereśniową.
Wystudzić i tężejącą galaretkę wylać na herbatniki .
Pozostawić w lodówce do stężenia.
5.Zimną śmietanę ubić i dodać cukier puder.
Wyłożyć na galaretkę.
Całość pozostawić w lodówce na ok 2 godz., a najlepiej na noc.
Smacznego
Komentarze