Ciasto a'la Raffaello

4.49 (185 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Kokos i adwokat połączenie doskonałe. Lubię takie domowe ,,podróby'' sklepowych słodkości. Przepis wyszukany w starych zbiorach z moim wykonaniem.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • biszkopt (na blachę 20 x 36 cm):
    6 jaj
    1 szkl. cukru kryształu
    1 szkl. mąki pszennej
    1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    ciasto kokosowe:
    5 białek
    3/4 szkl. cukru kryształu
    20 dag wiórków kokosowych
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    krem kawowy:
    5 żółtek
    5 łyżek cukru kryształu
    1,5 szkl. mleka
    1 kostka masła (200 g)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka mąki pszennej
    4 łyżki śmietankowej kawy cappuccino

    krem śmietanowy:
    500 ml schłodzonej śmietany 30 %
    2 ,,Śnieżki’’
    1 szklanka adwokata
    1 duża paczka biszkoptów (150-180 g)
    2 łyżki wiórków kokosowych
    1 biała czekolada
    2 łyżki żelatyny

    dodatkowo:
    wiórka kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto a'la raffaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dalej ubijając, stopniowo dodawać cukier kryształ i po 1 żółtku. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec ok. 30 min. w temp. 160-170°C. Upieczony biszkopt przekroić na pół.
  • 2. Ciasto kokosowe: białka ubić na sztywno. Dalej ubijać, dodając cukier. Następnie delikatnie wmieszać kokos, mąkę, proszek do pieczenia. Piec 20 min. w temp. 170°C.
  • 3. Krem kawowy: Cukier zagotować w szklance mleka. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i mąkę. Wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo zimny budyń. Na koniec dodać suchą kawę cappuccino.
  • 4. Krem śmietanowy: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę zalać zimną wodą taką żeby ją przykryło i odstawić do napęcznienia na 5 minut. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić ze ,,Śnieżkami’’ dodać szklankę adwokata, rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Na koniec wmieszać kokosy z pokruszonymi biszkoptami.
  • 5. Przełożenie: biszkopt - połowa kremu kawowego - placek kokosowy – reszta kremu kawowego - biszkopt – krem śmietanowy – wiórka kokosowe.

Porady

Możemy użyć kawy o smaku waniliowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować