Ciasto a'la raffaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dalej ubijając, stopniowo dodawać cukier kryształ i po 1 żółtku. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec ok. 30 min. w temp. 160-170°C. Upieczony biszkopt przekroić na pół.
2.Ciasto kokosowe: białka ubić na sztywno. Dalej ubijać, dodając cukier. Następnie delikatnie wmieszać kokos, mąkę, proszek do pieczenia. Piec 20 min. w temp. 170°C.
3.Krem kawowy: Cukier zagotować w szklance mleka. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i mąkę. Wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo zimny budyń. Na koniec dodać suchą kawę cappuccino.
4.Krem śmietanowy: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę zalać zimną wodą taką żeby ją przykryło i odstawić do napęcznienia na 5 minut. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić ze ,,Śnieżkami’’ dodać szklankę adwokata, rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Na koniec wmieszać kokosy z pokruszonymi biszkoptami.
Komentarze